Amenzi de 1.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac asta. Cât de gravă e situația, de fapt?

de: Andrei Simion
02 06. 2020

Încă sunt lucruri de îndreptat când vine vorba de viața la bloc. Și sunt câteva demersuri ale primarilor din România care ar putea accelera această transformare și să putem spune că suntem aici ca-n Vest.

Avem mașini de spălat cu uscător, avem uscătoare separate și, totodată, există uscătoare clasice de pus în casă. Totuși, încă sunt mulți români care își atârnă lucrurile la uscat în afara locuinței, la geamul apartamentului de la bloc. Cum s-ar putea opri acest comportament?

Nicolae Robu, primarul din Timișoara, a venit cu o idee creață în acest sens. Și nu e singurul primar care a încercat să schimbe modul în care românii se comportă la bloc.

„Se acţionează de regulă de către Poliţia Locală, pe baza sesizărilor cetăţenilor. Când cetăţenii fac sesizări, poliţia descinde la faţa locului”, a spus primarul Nicolae Robu, când a introdus amenzile de 500 de lei până la 1.000 de lei pentru actul de-a întinde rufele la geam.

Uscatul rufelor în balcoanele deschise şi în faţă blocului a fost interzis printr-o hotărâre de consiliu local în Timișoara, în 2017, conform Libertatea. De asemenea, persoanele care bat covoarele în spatele blocului ori scutură diverse lucruri pe fereastră vor fi amendate. Acțiuni similare au fost luate în Sibiu, Pitești și Bacău.

Ce alte amenzi mai serioase riști când stai la bloc

Recent, ți-am zis de legea nr. 196/2018 care acoperă înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede că proprietarii de apartamente trebuie să facă modificările din casă respectând cadrul legal. De exemplu, când vine vorba de lucrările care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor, amenzile sunt între 500 și 3.000 de lei.

Însă mai e un context în care poți să fii amendat. E vorba de montarea camerelor video. Asociațiile de proprietari trebuie să respecte GDPR, regulamentul european care protejează datele personale ale utilizatorilor. Am explicat în detaliu aici de ce trebuie să fii atent la protecția datelor personale.